Voor een goede spreker bij elke gelegenheid

Uitvaart

Uitvaart

“Afscheid nemen bestaat niet” zong Marco Borsato ooit.

En toch overkomt het ons allemaal. We moeten afscheid nemen van iemand die ons zeer dierbaar is. Hoe doe je dat?

De manier waarop een uitvaart begeleid en ingevuld wordt, zal bijdragen aan het verwerken van dat afscheid, dat gemis, het verdriet. Bij alle herinneringen die er al zijn, komt deze nieuwe herinnering. Die herinnering moet goed zijn zodat het helpt bij het rouwproces.

Gesproken tekst is tijdens een uitvaart vaak erg indrukwekkend. Maar door emoties en spanning lukt het soms niet, dat als nabestaanden zelf te doen. Er wordt al zoveel van u gevraagd. De dagen na het overlijden moet er zoveel worden geregeld. U krijgt de woorden niet op papier en u wilt er helemaal niet aan denken dat u tijdens de plechtigheid voor alle aanwezigen moet gaan staan om de tekst voor te dragen.

Ik help u graag.

Juist nu kunt u van mijn diensten gebruik maken. Samen met u ga ik op zoek naar woorden. Woorden die passend zijn bij het afscheid van de overledene, maar ook bij u. Woorden die zijn/haar verhaal vertellen. Herinneringen en gevoelens probeer ik op de juiste manier op papier te zetten. Aan de hand van het verhaal van u als nabestaande(n) maak ik aantekeningen die ik later verwerk in de toespraak. We praten over de levensloop, “wie was hij/zij?” , “wat was er allemaal zo typerend?”, goede en minder goede eigenschappen, leuke en minder leuke belevenissen, hobby’s. Vaak verloopt zo’n gesprek met een lach en een traan. En ondanks het aanwezige verdriet wordt het meestal als plezierig ervaren.

In alle gevallen neem ik voor dit gesprek alle tijd die nodig is. Vervolgens ga ik thuis alle aantekeningen uitwerken. Er is tussendoor altijd overleg via mail of telefoon en zonodig bezoek ik de nabestaanden nogmaals. zwijg mij niet dood

Er is tijd nodig, om herinneringen op te halen, om elkaar verhalen te vertellen, om te voelen wat belangrijk is, om gevoelens om te zetten in woorden, muziek, symbolen en afscheidsritiuelen. Er is tijd nodig om te zoeken en te laten ontstaan, om afscheid te nemen van een uniek mens.

Soms zijn woorden alleen niet genoeg of kan het heel mooi zijn woorden af te wisselen met muziek. In overleg met u en de uitvaartverzorger vullen we de uitvaartceremonie in.

In alle gevallen draag ik de door mij geschreven tekst ook voor en op verzoek kan ik de hele dienst ook aan elkaar praten.

“Woorden worden een herinnering”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s